Logo

Χρήσιμες οδηγίες για την τεχνική του θηλασμού
Ο θηλασμός μπορεί και, καλό θα ήταν, να αρχίσει από την πρώτη μέρα της γέννησης του μωρού σας (συνήθως αρχίζει μεταξύ της 6ης με 12ης ώρας). Έρευνες υποστηρίζουν ότι την πρώτη μέρα το ένστικτο του θηλασμού είναι πιο έντονο, οπότε γιατί να μην εκμεταλλευτείτε αυτό το γεγονός;
Ο θηλασμός της πρώτης μέρας δεν θα πρέπει να σας προκαλέσει άγχος γιατί δεν θα πρέπει να σας ενδιαφέρει να φάει το μωρό, αλλά να γίνει η πρώτη επαφή, η πρώτη γνωριμία μεταξύ εσάς και του μωρού σας. Μην δίνεται σημασία στο αν το μωρό θα πιάσει την θηλή σας για να φάει ή όχι (α και το πιο πιθανό είναι ότι θα την πιάσει), σημασία έχει να γίνει αυτή η επαφή! Όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους σιγά-σιγά!
  • Πριν από κάθε θηλασμό πρέπει να πλένετε τα χέρια σας και το στήθος σας πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι ή με σκέτο νερό. Ενώ το πλένετε κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις στο στήθος (μασάζ) για να ρέει το γάλα εύκολα.
  • Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι όσο πιο συχνά και πιο πολύ θηλάζετε το μωρό σας, τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε! Γι' αυτό ξεκινήστε τον θηλασμό αφήνοντας το μωρό στο στήθος αρκετή ώρα : έως και 10 λεπτά  την πρώτη και δεύτερη μέρα είναι αρκετά και μετά αυξάνετε την διάρκεια στα 15-20 λεπτά στο κάθε στήθος. Μετά το θηλασμό στηρίξτε το μωρό στον ώμο σας για 10-15' έτσι ώστε να ρευτεί και μετά βάλτε το στο κουνάκι του στο πλάι ή ανάσκελα με το κεφάλι στο πλάι. Η παλιά άποψη ότι αφήνουμε το μωρό μόνο 3 λεπτά την πρώτη μέρα για να μην πληγωθεί το στήθος πλέον δεν ισχύει. Το στήθος πληγώνεται επειδή το μωρό δεν το πιάνει σωστά την θηλή ή επειδή δεν το βγάζουμε σωστά από το στήθος όταν τελειώσει ο θηλασμός ή επειδή το αφήνουμε να κοιμηθεί πάνω στο στήθος.
  • Τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα γεύματα κυμαίνονται από 2,5-4,5 ώρες περίπου ανάλογα με το πόσο καλά έχει φάει το μωρό στο τελευταίο του γεύμα. Μερικά μωρά μπορεί να κοιμούνται και για 4-6 ώρες συνεχόμενα μετά από ένα πολύ χορταστικό γεύμα! Αν το μωρό αναζητά τροφή πριν περάσουν 2,5-3 ώρες τότε πιθανόν ο θηλασμός να μην  είναι επαρκής και να χρειάζεται συμπλήρωμα. Επίσης, πρέπει να ζυγίζετε το μωρό σας μια φορά την εβδομάδα κατά τις πρωινές ώρες πριν φάει. Αν το μωρό σας αυξάνει το βάρος του κατά 150 gr και άνω την εβδομάδα, τότε το μητρικό γάλα το καλύπτει. Φυσικά, για αυτά θα σας ενημερώσει και ο παιδίατρός σας όταν πάτε σπίτι σας.
  • Μετά το θηλασμό, χρήσιμο θα ήταν να ξεπλένετε πάλι λίγο το στήθος σας. Μετά, πιέστε λίγο γύρω από την θηλή έτσι ώστε να βγουν 2-3 σταγόνες από το πρωτόγαλα που έχετε και απλώστε το πάνω στην θηλή σας. Αυτό θα προστατέψει το στήθος σας από πιθανόν τραυματισμούς και μολύνσεις. Είναι ένας προληπτικός και φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής που συμβαίνει πολύ συχνά ( ο τραυματισμός της θηλής), ιδίως αν το μωρό σας θηλάζει λαίμαργα. Μετά από αυτήν την διαδικασία απλώστε στις θηλές σας ειδική αλοιφή από λανολίνη. Μην ξεχνάτε ποτέ να χρησιμοποιείτε επιθέματα μέσα από το σουτιέν σας τα οποία θα τα αλλάζετε συχνά στην διάρκεια της ημέρας.
  • Κάθε θηλασμός θα πρέπει να ξεκινάει με εκείνον τον μαστό που στο προηγούμενο γεύμα είχε δοθεί τελευταίος έτσι ώστε να αποτραπεί η υπερφόρτωσή τους.
  • Τις πρώτες 3-5 ημέρες δεν έχετε γάλα αλλά πύαρ (το πρωτόγαλα) το οποίο είναι πάρα πολύ θρεπτικό για το μωρό σας και καλό είναι να το θηλάζετε από την πρώτη μέρα και όχι να περιμένετε μέχρι να κατέβει το γάλα. Το γάλα θα κατέβει μετά το 3ο 24ωρο και εφόσον έχετε αρχίσει τον θηλασμό άμεσα.
  • Το σημαντικότερο από όλα είναι να μην έχετε άγχος κατά την διάρκεια του θηλασμού, να είστε ήρεμη και γεμάτη από θετικά συναισθήματα. Ο θηλασμός, ειδικά κατά τις πρώτες προσπάθειες χρειάζεται υπομονή - είναι μια διαδικασία την οποία πρέπει να την μάθετε και εσείς αλλά και το μωρό σας, να είσαστε σίγουρη πάντως ότι θα την μάθετε! Να μην σφίγγετε ασφυκτικά το μωρό σας πάνω σας, να είναι ντυμένο έτσι ώστε να μην κρυώνει αλλά και να μην ζεσταίνεται και να είναι καθαρό διαφορετικά θα νιώθει δυσφορία και θα κάνει τον θηλασμό πιο δύσκολο.
  • Αν κατά την διάρκεια του θηλασμού, το μωρό σας λερωθεί, μην το διακόπτετε για να του αλλάξετε πάνα, συνεχίστε να το θηλάζετε εκτός και αν δείτε ότι είναι ανήσυχο και πιστεύετε ότι οφείλετε στο ότι είναι λερωμένο.
  • Μην ξεχνάτε ότι ο συχνός θηλασμός, εκτός από όλα τα χρήσιμα οφέλη που έχει για το μωρό, βοηθά να κατέβει το γάλα καθώς και την μήτρα να συσπαστεί και να επανέλθει σταδιακά στην αρχική της θέση.
  • Αν το στήθος σας αρχίσει να βαραίνει ή να πετρώνει μην πανικοβληθείτε , ένα στήθος που αδειάζει σωστά δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει συνήθως το 3ο 24ωρο και από την επόμενη μέρα θα έχετε ήδη ανακουφιστεί εφόσον εφαρμόσετε τις οδηγίες που ακολουθούν : Κατ'αρχήν, θηλάζετε το μωρό σας πιο συχνά και για περισσότερη ώρα! Πριν από κάθε θηλασμό κάντε απαλό κυκλικό μασάζ στο στήθος σας με ζεστό νερό από την περιφέρεια προς την θηλή, έτσι ώστε να ανοίξουν οι γαλακτοφόροι αδένες, να διευκολυνθεί η ροή του γάλακτος  και, έτσι, να θηλάσει το μωρό σας πιο εύκολα! Αν χρειαστεί, βγάλτε λίγο γάλα με τα χέρια σας την ώρα του μασάζ, ιδιαίτερα γύρω από την θηλαία άλω, έτσι ώστε να μαλακώσει και να πιάσει το μωρό καλύτερα την θηλή σας! Θηλάστε το μωρό σας και μετά τον θηλασμό, βάλτε μια κομπρέσα με κρύο νερό πάνω στο στήθος σας, ιδιαίτερα αν είναι ζεστό, και αφήστε την εκεί για λίγη ώρα (περίπου 15-20 λεπτά). Αυτό θα βοηθήσει να περιοριστεί το οίδημα και θα σας κάνει να ανακουφιστείτε!! Επίσης σε αυτήν την περίπτωση αποφύγετε τα πολλά υγρά.
 
Η διατροφή σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού
 
Τώρα που θηλάζετε, θα πρέπει να έχετε υπ' όψιν πως ότι τρώτε περνάει απευθείας από το γάλα σας στο μωρό γι' αυτό, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτική με την διατροφή σας. Τα φαγητά σας θα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά!
Δεν χρειάζεται να υπερσιτίζεστε ούτε να τρώτε για δύο! Οι ανάγκες σας σε ενέργεια αυξάνουν ημερησίως περίπου κατά 300 - 500 θερμίδες σε σχέση με πριν από την εγκυμοσύνη ή 200-300 θερμίδες σε σχέση με όσες λαμβάνατε κατά τη διάρκεια αυτής. Το ποσό αυτό δεν αντιστοιχεί σε μεγάλη αύξηση της ποσότητας του φαγητού.
Θα πρέπει να τρώτε υγιεινά και ελαφριά γεύματα και να αποφεύγετε τις τροφές που ενοχλούν το έντερο και προκαλούν τυμπανισμό και κολικούς. Σε γενικές γραμμές, ένα διαιτολόγιο παρόμοιο με της εγκυμοσύνης καλύπτει τις ανάγκες σας.

 Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειάζονται 4 - 6 ώρες για να μεταφερθούν στο γάλα οι ουσίες των τροφών που καταναλώνει η μητέρα. Σωστές διατροφικές συνήθειες:

  • Προτιμήστε τα φαγητά σας να είναι κυρίως βραστά ή ψητά και ελαφριά μαγειρευτά φαγητά και να συνοδεύονται από βραστά λαχανικά όπως κολοκύθια και  καρότα ή σαλάτα σε μικρές ποσότητες.
  • Το κοτόπουλο, το ψάρι και το μοσχάρι πρέπει να το συμπεριλάβετε στις τροφές πρώτης επιλογής!
  • Τρώτε συχνά σούπες και να πίνετε υγρά και χυμούς διότι βοηθούν στην παραγωγή του γάλακτος!
  • Συμπεριλάβετε στην διατροφή σας τα ζυμαρικά, το ρύζι και τις βραστές πατάτες για να έχετε ενέργεια!
  • Αν σας αρέσει ο καφές, πίνετε το πολύ έναν ελαφρύ καφέ την ημέρα πάντα μετά τον θηλασμό και αποφύγετε οτιδήποτε άλλο περιέχει καφεΐνη όπως κόκα - κόλα ή τσάι. Πίνετε επίσης ένα με δύο ποτήρια γάλα την ημέρα.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Αποφεύγετε τα βαριά φαγητά με πολλά καρυκεύματα, μπαχαρικά, κρεμμύδια, σκόρδα, τις πικάντικες σάλτσες, τα πολλά όσπρια, το κουνουπίδι και οτιδήποτε ενοχλεί το πεπτικό σύστημα.
  • Αποφεύγετε επίσης τα λίπη, τα γλυκά, τα μπισκότα, το πολύ ψωμί, τα αναψυκτικά.
  • Ξεχάστε τα τηγανιτά, τις πίτσες, σουβλάκια, σάντουιτς που δεν έχουν καμία θρεπτική αξία
  • Αποφύγετε τις κονσέρβες, τα θαλασσινά, τα μύδια και τα αλλαντικά.
  • Περιορίστε το αλάτι σε μικρές ποσότητες..
  • Πλύνετε και μαγειρέψτε πολύ καλά το κρέας, τα ψάρια και τα λαχανικά.
  •  Πλύνετε τα χέρια σας πολύ καλά πριν το μαγείρεμα.
  • Μην ξεχνάτε ποτέ τα φαγητά έξω από το ψυγείο και μην τα ζεσταίνετε 2 και 3 φορές.

Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι κατά την διάρκεια του θηλασμού απαγορεύετε το κάπνισμα (το τσιγάρο περιέχει περίπου 4.000 βλαβερές ουσίες) και το αλκοόλ αν και 1 ποτηράκι κρασί ή μπύρα δεν δημιουργεί πρόβλημα. Η υπερβολική χρήση του αλκοόλ ,όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται.