Logo

Η Γυμναστική Προφυλάσσει Από Τον Πρόωρο Τοκετό
Η άσκηση κατά τους πρώτους μήνες της κύησης προφυλάσσει τις υποψήφιες μητέρες από τον πρόωρο τοκετό, υποστηρίζει μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Epidemiology.
Η Δρ. Κέλι  Έβενσον και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο τη; <βόρειας Καρολίνας στις  Η.Π.Α., μελέτησαν την κλινική εικόνα 1.699 γυναικών σε μαιευτήριο της Βόρειας Καρολίνα για μια περίοδο τριών ετών, από το 1995 έως το 1998. Αρχικά επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί τους, ζητώντας να μάθουν κατά πόσο γυμνάζονταν έντονα κατά τους τρεις μήνες πριν από την εγκυμοσύνη και κατά το πρώτο εξάμηνο μετά τη σύλληψη.
Ως άσκηση θεωρούνταν το ήπιο τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση, οι αερόβιες ασκήσεις ή ακόμη και ο χορός. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι το 22%των γυναικών γυμνάζονταν πριν από την κύηση, οι μισές εκ των οποίων περίπου τέσσερις ώρες την εβδομάδα.
Επίσης, ένα άλλο ποσοστό, που κυμαινόταν στο 14%συνέχισε την έντονη άσκηση κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μόλις το 8% κατά το δεύτερο τρίμηνο. ο μέσο χρονικό διάστημα για τις γυναίκες που συνέχισαν να γυμνάζονται ενώ ήταν έγκυες, πλησίαζε τις τρεις ώρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η κατηγορία των γυναικών που γυμνάζονταν κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης είχε 20%  λιγότερες πιθανότητες να γεννήσει πρόωρα, ποσοστό που άγγιζε το 48% για όσες κατάφερναν να γυμνάζονται ακόμη και μέχρι τον έκτο μήνα κύησης.
«Αυτό που χρειάζεται είναι να εξετάσουμε σε βάθος τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης, ώστε να μην προβούμε πρόωρα σε λανθασμένα συμπεράσματα», ανέφερε σχετικά η Δρ. Έβενσον.