Logo

Επισκληρίδιος Αναισθησία
Το πιο σημαντικό σε έναν τοκετό είναι να τον βιώσετε ως θαύμα της ζωής και όχι ως τραύμα. Τη γέννηση του παιδιού σας, όμως, είναι απόλυτα δυνατό να την απολαύσετε ψυχικά ανώδυνα.

Το πιο σημαντικό σε έναν τοκετό είναι να τον βιώσετε ως θαύμα της ζωής και όχι ως τραύμα. Τη γέννηση του παιδιού σας, όμως, είναι απόλυτα δυνατό να την απολαύσετε ψυχικά ανώδυνα, σε όλο της το μεγαλείο, παρά τις ωδίνες που οπωσδήποτε τη συνοδεύουν.
Μπορείτε να ελέγχετε έως ένα μεγάλο βαθμό το σώμα και τους πόνους σας, χωρίς παυσίπονα και άλλες παρεμβάσεις. Αρκεί να πιστέψετε στη δύναμη του νου σας και να αξιοποιήσετε την εσωτερική σας ενέργεια η οποία βρίσκετε σε αδράνεια. Το μυστικό είναι να ανακαλύψετε τις κρυφές δυνάμεις μέσα σας. Το «οπλοστάσιο» της αντοχής σας είναι ανεξάντλητο και περιμένει να το χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, αν χρειαστείτε «εξωτερική» ανακούφιση στο σώμα σας, η επισκληρίδιος είναι μια λύση με πολλά πλεονεκτήματα. Πρόκειται για ένα είδος τοπικής νάρκωσης με ελάχιστες παρενέργειες. Σας γλιτώνει από τους πόνους των συστολών της μήτρας του τοκετού και εξασφαλίζει αναλγησία ακόμα και στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν εμβρυουλκοί ή βεντούζα ή να σας γίνει περινεοτομή. Ταυτόχρονα, σας επιτρέπει να συμμετέχετε  ενεργά στη γέννα και να παρακολουθήσετε τον ερχομό του παιδιού σας, έστω και αν γεννηθεί με καισαρική. Την επισκληρίδιο κάνει αναισθησιολόγος  με μια ένεση ανάμεσα σε δύο σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης, στον επισκληρίδιο χώρο.
Η διαδικασία διαρκεί μερικά λεπτά και η επίδραση αρχίζει μετά από λίγο. Το αποτέλεσμα, αν χρειαστεί, ενισχύεται με «συμπλήρωμα» και διαρκεί όσες ώρες κριθεί απαραίτητο. Μπορείτε να ζητήσετε να σας κάνουν επισκληρίδιο, είτε γιατί φοβάστε τον πόνο είτε γιατί δεν τον υποφέρετε.
Ο γιατρός σας, ακόμα και αν είναι υπέρμαχος του φυσικού τοκετού, δεν θα αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημά σας ούτε θα επιχειρήσει να σας επιβάλει την άποψή του, γιατί μια κακή εμπειρία στον τοκετό είναι δυνατό να έχει αντίκτυπο στη σχέση σας με το παιδί.
Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή μας, έτσι και η μέθοδος της επισκληριδίου αναισθησίας έχει τη θετική, αλλά και την αρνητική της πλευρά.

Τα πλεονεκτήματα
  • Δεν χρειάζεται να πάρετε κανένα άλλο αναισθητικό- ενδοφλεβίως ή ενδομυϊκώς-που θα είχε ίσως επίπτωση στο μωρό σας. Το μεγάλο, λοιπόν, όφελος της επισκληριδίου είναι ότι το παιδί δεν υφίσταται την «επίθεση»των ναρκωτικών φαρμάκων.
  • Γλιτώνετε τον κίνδυνο της νάρκωσης, ο οποίος ελλοχεύει πάντα, ακόμα και στην περίπτωση του τοκετού.
  • Επειδή χαλαρώνετε, ο χρόνος του τοκετού μειώνεται σημαντικά. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι πρόσφατες σχετικές έρευνες.
  • Έχετε αναλγησία, αλλά και πλήρη πνευματική διαύγεια και συναίσθηση της διαδικασίας του τοκετού. Αν, μάλιστα, πρέπει να σας κάνουν καισαρική τομή, εμβρυουλκία ή περινεοτομή, δεν θα χρειαστεί να  σας δοθεί γενική αναισθησία.  Θα έχετε έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε το παιδί σας να γεννιέται χωρίς να νιώθετε τον παραμικρό πόνο.
  • Η αναλγησία είναι δυνατό να κρατήσει όσο διάστημα την έχετε ανάγκη.
  • Επειδή ρίχνει την πίεση, είναι ευεργετική, αν υποφέρετε από υπέρταση ή τοξιναιμία.

Τα μειονεκτήματα
  • Αποτελεί ιατρική παρέμβαση στον τοκετό.
  • Υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει αρκετές ώρες πονοκέφαλο μετά τη γέννα. Είναι όμως μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται.
  • Μπορεί να προκληθεί απώλεια της μυϊκής δύναμης. Είναι δυνατόν να νιώσετε τα πόδια σας βαριά και να μην αισθάνεστε τις συστολές, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ικανότητά σας για εξώθηση. Στην περίπτωση αυτή, οι προσπάθειές σας θα εξαρτώνται από τις οδηγίες που θα σας δίνει η μαία σας.
  • Επιβραδύνεται το δεύτερο στάδιο του τοκετού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες της χρήσης των εμβρυουλκών και της βεντούζας.
  • Σπανιότατα μπορεί να παραλύσουν οι μύες και στο επάνω μέρος του σώματος, με συνέπεια την αναπνευστική ανεπάρκεια. Στη σπάνια, όμως, αυτή περίπτωση, δεν υπάρχει κίνδυνος, γιατί η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.